BARÁTSÁGGAL A VILÁGBÉKÉÉRT - interjú Dr. Budaházy György elnök úrral

Bármik is legyünk, az eredményeink alapján ítélnek meg bennünket

Bármik is legyünk, az eredményeink alapján ítélnek meg bennünket

A Rotary Club alapításkor megfogalmazott célja, hogy változtat a világon, és önzetlenül segít a mindennapi életben. A nemes szándék dacára a Szentszék 1951-ben megtiltotta az egyházi személyek tagságát, pedig Ferenc pápa tiszteletbeli tagja volt. Misztikussága ellenére én csak a jó oldalát látom, de megkérdeztem erről Dr. Budaházy Györgyöt, a Rotary Club Mosonmagyaróvár elnökét.
Mondják, hogy a Rotary egy zárt elit.
– Ha az „elit” magas erkölcsi mércét, őszinte barátságot, példamutatást, toleranciát, a rászorultak önzetlen támogatását, a béke akarását és a szolidaritást jelenti, akkor mi valóban egy elit társaság vagyunk, ami koránt sem zárt.
Akár én is lehetnék a tagja?
– Te is és bárki más is. Két ajánló tag támogatásával titkos szavazással, egyetértésben döntünk a felvételről. A tagjelöltnek vállalnia kell az egy év próbaidőt, a 85 ezer forintos éves tagdíj megfizetését, a hetenként tartott összejöveteleinken és a programjainkon való részvételt, valamint a közös célokért végzett munkát.
Magas erkölcsi mércét is említettél…
– A tagjainknak nem csak a klubon belül, hanem a civil életben is meg kell felelniük az elvárásoknak és követniük a „szolgálat 5 útját”: a klub erősítése a baráti kapcsolatok révén, erkölcsösség a szakmai életben, a hátrányos helyzetűek segítése, a béke követeként a nemzetközi kapcsolatok építése és az új nemzedék támogatása.
Váltsuk mindezt aprópénzre! Beszéljünk a társadalmi felelősségvállalásotokról!
– Az anyagi bázisunkat a tagsági díjon felül a tagok önkéntes befizetései, a külső támogatások és a saját rendezvények bevételei adják. Egyre nehezebb előteremteni a forrásokat, mert 15 éve talán 20 karitatív szervezet volt a környéken, ma 200, és mindenki adományokat gyűjt.
Olvastam, hogy támogatjátok az autistákat, az Éltes iskolát, a Hospice házat…
– A „Gyermekek és családok védelme” program keretében nemzetközi színtéren a gyermekbénulás felszámolása van évek óta előtérben, a mi égiszünk alatt az általad elmondottakon túl gyermektábort szerveztünk, támogatjuk a nagycsaládosokat, a finanszíroztuk a Bicó-kocsma melletti sportpálya napelemes világítását, egyedi segítségeket adtunk és adunk.
Akkor van helye a pénznek!
– Az egészség megőrzése érdekében részt veszünk az országos „Kék túra” akcióban, példát mutatva másoknak is, támogatjuk a kórházat, a mentőket. Anyagilag segítjük a tehetséges fiatalok tanulását, részt veszünk a diákcsere programban, azaz 3 hónapos és egy éves kurzusokban biztosítunk lehetőséget külföldi tapasztalatszerzésre. Legalább ennyire hangsúlyos a környezetvédelmi munka, ilyen például a szemétszedési akciónk.
A naprakész kommunikációval az országos szervezetetek is adós, de a helyi akciókról is csak hellyel-közzel találtam információt. A fellelhető hírekből becsülve évi 3-5 millió forintot fordíthattok közvetlen támogatásra.
– Évről évre változik ez az összeg, de a tipped nem áll távol a valóságtól… A kommunikációval a szervezet érzékeny pontjára tapintottál rá. Mi is így érzékeljük, ezért ennek megoldása is a legsürgetőbb feladataink között van, pontosabban, már dolgozunk rajta.
A Rotary Clubok valamennyi földrészen megtalálhatók, nálunk mennyire népszerű ez a szerveződés?
– Pár évvel ezelőtt több középeurópai ország egy rotarys kormányzósághoz tartozott. Ma azonban a magyarországi 56 Rotary Club és a 9 Rotaract (18-30 év közöttieket tömörítő) szervezet egy önálló (magyar) kormányzóságot alkot.
És te?
– Én a 19 tagot számláló Rotary Club Mosonmagyaróvárnak ebben az évben megválasztott elnökeként tevékenykedem. 2007-2008 között egyszer már betöltöttem ezt az egy évre szóló pozíciót. A mostani elnöki időszakomban tovább folytatjuk a korábbi sikeres programjainkat és lehetőség szerint erősíteni fogjuk a tagságunkat.
Magam tapasztaltam, hogy mennyire érzékenyek vagytok az emberi dolgokra, és szinte azonnal reagáltok a humanitárius eseményekre.
– Ha egy hegyet kell megmásznod, ne gondold, hogy a várakozás kisebbé fogja tenni! A hegycsúcs, azaz céljaink eléréséhez persze szükség van támogatókra is, s ha kell, azonnal… November 25-én ezért szervezzük meg a hagyományos Rotary bált, amelynek bevétele is a pénzügyi lehetőségeinket fogja gyarapítani. Köszönet az önkormányzatnak, amely térítésmentesen adja oda erre a célra a Rendezvényházat.
Vizsy Ferenc


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Rotary Club Mosonmagyaróvár

Adószámunk:
18527421-1-08
Számlaszám:
11737076-23736632

cím: 9200 Mosonmagyaróvár,
Csillag utca 26.

Hogyan lehet valaki a Rotary tagja?

A Rotary nem egy titkos szervezet, ellenkezőleg, tevékenységét igyekszik a legnagyobb nyilvánosság mellett végezni. Az ország 55 klubja várja leendő barátait. Látogasson el a legközelebbi klubba, ismerkedjen meg a tagokkal és a klub tevékenységével. A Rotary nem mozgalom, nem lehet „csak úgy” belépni: tag csak az lehet, akit meghívnak a klubba, és taggá válásához elnyeri két Rotary klubtag ajánlását. Ezután a klub vezetősége, illetve a klubtagok titkos szavazással döntenek a jelölt tagságáról.


Miért legyél Rotarys?

Mert sokkal jobb adni… szeretetet, időt, odafigyelést, ajándékot, adományt, tudást. Mert új ismeretekre tehetünk szert, kipróbálhatjuk magunkat sok területen, ami nem kapcsolódik a szakmánkhoz. Mert ki ne szeretne barátokkal utazni, kirándulni, zenét hallgatni? Mert bárhová utazunk a nagyvilágban, mindenhol egy önzetlen Rotarysra lelünk.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba